Wysłany: 2010-07-23, 00:58 Jak wytłumaczyć się z posiadania formularzy z "Poradnik
Witam
Załóżmy taką sytuację:
Stoję sobie obok np.: szkoły, a ze względu na ubiór zostaję przeszukany przez funkcjonariuszy Policji, nie mam przy sobie ziela konopi, ani niczego innego co jest niedozwolone. Jedyną podejrzaną rzeczą, którą przy mnie znaleziono są kartki A4 z tytułami "Zażalenie na zatrzymanie" oraz "Wyjaśnienia". Czy Policja może wyciągnąć z takiego incydentu jakieś konsekwencje? Ewentualnie jak się tłumaczyć i czego w takiej sytuacji nie mówić? Wiem, że ze strony prawnej raczej nie mogą mi nic zrobić, chociaż "Funkcjonariusz może zatrzymać daną osobę na 48h od chwili zatrzymania, jeżeli istnieją do tego podstawy". Dość trudna sprawa, niech ktoś obeznany w temacie się wypowie.
aby zatrzymac cie na 48 musza byc jakies podstawy np musisz byc o cos podejrzany lub mozesz zacierac slady przestepstwa. Z tego co wiem posiadanie kartki formatu A4 nie jest jakims przestepstwem niezaleznie jaka tresc jest na niej umieszczona... Oczywiscie to moja sugestia ale nawet gdyby chcieli z jakiegos powodu cie zatrzymywac to NA PODSTAWIE ART. 175 KPK MASZ PRAWO DO ODMOWY SKLADANIA ZEZNAN. Tyle chyba wystarczy
_________________ "Ta walka się nie skończy dopóki moje serce bije"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum