Wysłany: 2010-06-13, 18:40 Lobbingowe działania Biura ds Załatwianych Innaczej
Ustawa o działalności lobbingowej w procesie stanowienia prawa umożliwia każdej osobie prowadzenie takiej działalności w urzędach obsługujących organy władzy publicznej.
Troska o uwzględnienie w procesie stanowienia prawa interesów osób, na rzecz których działamy, skłoniła nas do wystąpienia w tej sprawie do centralnych organów administracji.
Przypomnijmy. Aktywista Wolnych Konopi zgłosił się do gdańskiej Komendy Policji z kwiatostanem konopi znanym jako Marihuaną. Przyniósł 0,48 grama suszu i odmówił składania zeznań. Prokuratura orzekła niską szkodliwość czynu i UMORZYŁA POSTĘPOWANIE CO JEST EWENEMENTEM W SKALI KRAJU. Najważniejsze pytanie brzmi. Dlaczego tak nierówno traktuje się palaczy marihuany w Polsce? Jeden idzie do więzienia, drugi ma grzywnę inny wyrok w zawieszeniu. Trzeba z tym skończyć! Kierujemy naszą Inicjatywę do odpowiednich organów. Czy doczekamy się odpowiedzi?
Organy władzy publicznej nie przestrzegają konstytucyjnych praw i wolności osób używających substancje psychoaktywne, których posiadanie jest zabronione. Dotyczy to w szczególności Cannabis. Organy nie przestrzegają prawa do prywatności, prawa do decydowania o swoim życiu osobistym, a nadto pogwałcona zostaje nienaruszalność mieszkania, co uderza w osoby najbliższe, a nie w samych sprawców. Najogólniej komunikując: art. 62 narusza zasadę proporcjonalności (art.31 ust. 3 Konstytucji), gdyż na jego podstawie, na w/w wolności nakłada się ograniczenia (ściślej mówiąc: dokonuje się zamachów), nieuzasadnione koniecznością ochrony dóbr prawnych w demokratycznym państwie.
Naszym celem jest uzyskanie od organów, do których się zwracamy pisemnych deklaracji,
co do sposobu zagwarantowania ochrony interesów (ochrony w/w wolności) osób używających konopi w procesie stosowania prawa. Przyszłego, ale i obecnego.
W dalszej kolejności liczymy na istotną zmianę prawa i polityki względem konopi.
Będziemy na bieżąco informować o przebiegu akcji. Przewidujemy również wystąpienia do kolejnych instytucji publicznych.
Osoby mające odwieszone zawiasy z art. 62 ust. 1 lub 3 proszone są o kontakt.
o ile mi dobrze wiadomo to jest taka możliwość powołania się na takie orzecznictwo, by zostać ukaranym taką samą karą, jak ktoś inny, kto popełnił ten sam czyn zabroniony? tylko zapomniałem, jak to się nazywa, a trudno dobrać słowa by to sobie wygooglować ;p
O dokładnie to słowo racja. doczytałem teraz, że może być potraktowany taki wyrok jako wskaźnik lub jakaś pomoc w wymierzeniu wyroku ale precedensu się nie stosuje
eee ja nie wiem czy kierowanie takich pism coś zmieni, a jeśli tak to podejrzewam iż na gorsze, i skończy się na tym, że jak wcześniej niektórym na farcie udało się dostać jedynie zawiasy lub grzywnę to teraz wszyscy trafią za kraty... Ale próbować zawsze można i chętnie się dołączę : )
_________________ "I tak sobie myślę, że w tym kraju szykuje się rewolucja.
Nie na ulicach, w głowach, w sposobie myślenia w sposobie postrzegania rzeczywistości"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum