Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  StatystykiStatystyki Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat «» Następny temat
Lobbingowe działania Biura ds Załatwianych Innaczej
Autor Wiadomość
gota 
kwadratyk

Wysłany: 2010-06-13, 18:40   Lobbingowe działania Biura ds Załatwianych Innaczej

Ustawa o działalności lobbingowej w procesie stanowienia prawa umożliwia każdej osobie prowadzenie takiej działalności w urzędach obsługujących organy władzy publicznej.
Troska o uwzględnienie w procesie stanowienia prawa interesów osób, na rzecz których działamy, skłoniła nas do wystąpienia w tej sprawie do centralnych organów administracji.

Przypomnijmy. Aktywista Wolnych Konopi zgłosił się do gdańskiej Komendy Policji z kwiatostanem konopi znanym jako Marihuaną. Przyniósł 0,48 grama suszu i odmówił składania zeznań. Prokuratura orzekła niską szkodliwość czynu i UMORZYŁA POSTĘPOWANIE CO JEST EWENEMENTEM W SKALI KRAJU. Najważniejsze pytanie brzmi. Dlaczego tak nierówno traktuje się palaczy marihuany w Polsce? Jeden idzie do więzienia, drugi ma grzywnę inny wyrok w zawieszeniu. Trzeba z tym skończyć! Kierujemy naszą Inicjatywę do odpowiednich organów. Czy doczekamy się odpowiedzi?

Poniżej upubliczniamy treść naszych wystąpień.

List do Prokuratora Generalnego

Postanowienie o umorzeniu postępownia

List do Ministra Sprawiedliwości

Stanowisko Biura brzmi:

Organy władzy publicznej nie przestrzegają konstytucyjnych praw i wolności osób używających substancje psychoaktywne, których posiadanie jest zabronione. Dotyczy to w szczególności Cannabis. Organy nie przestrzegają prawa do prywatności, prawa do decydowania o swoim życiu osobistym, a nadto pogwałcona zostaje nienaruszalność mieszkania, co uderza w osoby najbliższe, a nie w samych sprawców. Najogólniej komunikując: art. 62 narusza zasadę proporcjonalności (art.31 ust. 3 Konstytucji), gdyż na jego podstawie, na w/w wolności nakłada się ograniczenia (ściślej mówiąc: dokonuje się zamachów), nieuzasadnione koniecznością ochrony dóbr prawnych w demokratycznym państwie.

Naszym celem jest uzyskanie od organów, do których się zwracamy pisemnych deklaracji,
co do sposobu zagwarantowania ochrony interesów (ochrony w/w wolności) osób używających konopi w procesie stosowania prawa. Przyszłego, ale i obecnego.

W dalszej kolejności liczymy na istotną zmianę prawa i polityki względem konopi.

Będziemy na bieżąco informować o przebiegu akcji. Przewidujemy również wystąpienia do kolejnych instytucji publicznych.

Osoby mające odwieszone zawiasy z art. 62 ust. 1 lub 3 proszone są o kontakt.

rzecznik@wolnekonopie.pl

792232504[

WOLNA STREFA KONOPNA
http://freehempzone.com/

Nie pisz do mnie, tylko dzwoń !!!
787 704 777

Każdy szuka motywacji i pisze do mnie, a kto ma mnie zmotywować ?

Sokol 

Wysłany: 2010-06-14, 08:48   

o ile mi dobrze wiadomo to jest taka możliwość powołania się na takie orzecznictwo, by zostać ukaranym taką samą karą, jak ktoś inny, kto popełnił ten sam czyn zabroniony? tylko zapomniałem, jak to się nazywa, a trudno dobrać słowa by to sobie wygooglować ;p

Kurtz

Wysłany: 2010-06-14, 10:39   

Sokol, chodzi Ci zapewne o tzw. precedens, ale niestety to w Polsce nie obowiazuje(chyba tylko w USA).
Niczym kwiaty na śmietniku

Sokol 

Wysłany: 2010-06-14, 15:40   

O dokładnie to słowo :) racja. doczytałem teraz, że może być potraktowany taki wyrok jako wskaźnik lub jakaś pomoc w wymierzeniu wyroku ale precedensu się nie stosuje

fylipe 
Legalizee Boy!

Wysłany: 2010-06-14, 20:29   

eee ja nie wiem czy kierowanie takich pism coś zmieni, a jeśli tak to podejrzewam iż na gorsze, i skończy się na tym, że jak wcześniej niektórym na farcie udało się dostać jedynie zawiasy lub grzywnę to teraz wszyscy trafią za kraty... Ale próbować zawsze można i chętnie się dołączę : )

Odpowiedz do tematu